Uppladdning inför långlopp del 2

Förra veckan skrev jag om hur uppladdningen inför en tävling såg ut, vad det gällde kost och träning. Denna gång tänkte jag skriva om material, taktik och mentala förberedelser. Vad som är viktigt att komma ihåg är att förberedelserna och uppladdningen som görs sista veckan innan tävlingen är en sista finjustering, det största arbetet på såväl material, träning, kost och psykologiska färdigheter görs från maj månad till tävlingssäsongens början i December. Med andra ord går det inte att köra ett pass stakning, lägga på ett pulver på skidan eller vräka i sig kolhydrater dagen innan tävlingen och hoppas på stordåd. Utan istället handlar det om att ha en långsiktig plan redan på våren över hur man ska optimera de olika delarna som är med och avgör prestationen, för att sedan kunna göra det lilla extra precis innan tävlingen.

Skidorna är väldigt viktiga och ibland helt avgörande för resultatet på en tävling, konkurrensen är så pass jämn och hård att ingen kan vinna på ett par dåliga skidor. De flesta lopp i år har körts på blanka skidor, alltså ingen fästvalla, men senast i helgen som var gick alla utom Britta med fästvalla, så det ser lite olika ut vilken typ av bana det är huruvida skidorna endast vallas med glid eller om de även vallas med fäste. Det som görs nu mellan tävlingen i Söndags fram till tävlingen i Toblach på Lördag är att de skidor som vallades upp för Söndagens tävling rengörs från valla och läggs igen med ett och samma grundparafin. Det är viktigt att alla tävlingsskidor nu har rengjorts och vallats in med samma valla, för nästa steg är att ”nolla” skidorna. Nollningen av skidorna görs på tävlingsbanan för att se vilka skidor som glider bäst på den snö vi ska tävla på. Jag brukar då välja ut de två par som glider bäst, och de två paren är de som Claes, våran vallare, jobbar vidare med fram till tävlingen. Nollningen av skidorna gör jag dagen innan tävlingen, ibland kan det vara helt olika väder och snöförhållanden dagen innan och då kan det vara svårt att nolla skidorna, men för det mesta så brukar det vara någorlunda lika dagen innan.

Så efter att två par skidor valts ut och Claes har testat fram vilka vallor som går bäst, genom att valla upp flera olika par testskidor och köra glidtester, läggs de vallor som gått bäst i glidtestet på tävlingsskidorna! Så här långt förbereds skidorna dagen innan tävling. På morgonen borstas pulvret från skidorna och så dras en struktur som också testats fram. Eventuellt läggs det också någon topping som kloss eller vätska beroende på banans längd och om det visat sig ge bättre resultat i glidtest. När allt detta har gjorts testar jag mina två par skidor för att se vilka som går bäst, väljer de par som känns bäst och får de sedan till starten!

Vad det gäller vallningen gör jag själv ingenting utan allt ansvar och allt arbete görs av Claes, det enda jag gör är att testa mina skidor och välja ut de par jag tycker går bäst, därefter fixar Claes resten. Däremot är jag själv mer involverad i de taktiska och mentala förberedelserna. Även om jag här också har mycket hjälp av Claes och av Solfrid.

De taktiska förberedelserna består i att åka igenom banan eller delar av banan, för att se hur olika partier ser ut och vara förberedd på dem på tävlingen. Det kan t.ex. vara hur man ska ta en svår kurva, känna igen en viss backe, vart det kan vara bra att ha en bra position, om det är trångt någonstans, hur det ser ut in mot målet och veta hur man vill åka(vilket spår, vilken position) ifall det blir spurt. Beroende på sina starka och svaga sidor lägger man upp en plan för hur loppet ska genomföras. Det är lite speciellt med långlopp då det är masstart och därmed styrs ens egen åkning och taktik mycket utifrån hur de andra åker då det är en stor fördel att gå i rygg på någon annan.

De mentala förberedelserna ser nog väldigt olika ut för alla. Vissa börjar fokusera väldigt tidigt inför ett lopp och går in mycket i sig själva och sin ”värld” för att vara fokuserade och förberedda medans andra är väldigt avslappnade och gärna pratar och skojar med andra runt omkring sig. Det gäller nog att hitta något som man själv trivs med och som fungerar bra för en själv. Jag tycker inte om att gå i flera dagar och fokusera och ladda inför ett lopp. Som det har varit nu med ett lopp varje helg i fyra helger i rad, är det skönt och viktigt för mig att under måndag till fredag få släppa tävlingsfokus helt och bara vara i nuet, inte fundera på hur jag ska lägga upp nästa tävling, utan istället försöka att njuta av att få vara här nere i Alperna och göra det jag tycker allra mest om. Men från och med fredagen då vi är på plats för tävlingen och börjar testa skidor och banan är det mer fokus på tävlingen och på att göra bra förberedelser. Men även då försöker jag att vara i nuet, att göra det jag gör just då så bra som möjligt. Testar jag skidor är allt fokus på att göra det bra och hitta det bästa paret, åker jag banan så tänker jag på hur jag ska göra på olika partier under tävlingen o.s.v. inte på om det blir god mat på kvällen eller om jag ska åka med pannband eller mössa.

På kvällen innan jag somnar går jag alltid igenom banan och hur jag vill köra loppet. Sen går jag igenom hur morgonen ser ut, när jag ska gå upp, äta frukost, testa skidor och värma upp så att jag har en tävlingsplan. Därefter är det bara att sova och vänta på att äntligen få starta! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *