Om Oss – About

SkiProAm är länken mellan professionella skidåkare och motionärer.

 

SkiProAm ägs och drivs av Runi och Ole Jörgen Wold, och startade 2009 som ett erbjudande till amatörer att följa professionella längdskidåkare på läger och lära från de bästa, – därav pro och am i namnet. 2013 tog vi ett steg längre och startade det första professionella långloppsteamet i världen med enbart tjejer.

TEAM SkiProAm, bestående av satsande elittjejer, tävlar i långlopp med huvudfokus på Visma Ski Classics, som är en serie på 9 långlopp. Samtliga tävlingar i Visma Ski Classics direktsänds på TV i mer än 18 länder. Bland de mer välkända loppen är Marcialonga, König Ludwig Lauf, Birkebeinerloppet och Vasaloppet. Teamet tävlar även i Tjejvasan, också det en tävling som direktsänds i TV.

Det unika med långlopp är just att professionella och amatörer startar i samma tävling, samtidigt. Teamet startar där framme, och motionärerna längre bak, men alla, både amatörer och elit, åker i samma spår, är en del av en gemensam tävling och har sina mål.

 Varför enbart tjejer i teamet?

Vi upptäckte tidigt att det inom långlopp satsades friskt med sponsorpengar och professionell service på manliga utövare, medan de kvinnliga kollegorna hade mycket mindre resurser och ofta fick klara sig själva med hjälp av familj och vänner. Det ville vi ändra på!

För att kunna satsa fullt på långlopp är utövarna helt beroende av hjälp med resor, boende, professionella träningsmöjligheter, professionell hjälp med utrustning och valla, service under tävlingar, osv. Saker som kostar mer än de flesta kan hantera ur egen ficka, och som det inte finns underlag för ute i klubbarna.

Dessa har vi hjälpt sedan starten 2013:

Annika Löfström, Britta Johansson Norgren, Emilia Lindstedt, Lina Korsgren, Madelen Carlzon, Nina Lintzén, Sara Lindborg, Solfrid Braathen.

Vad gör vi annars?

Teamet: Ett arbetsår med teamet sträcker sig från mitten på maj till sista mars året efter. Från maj till slutet på november träffas teamet regelbundet på träningsläger. Platserna vi tränar på är olika, men ofta ser du oss på Idre Fjäll i Sverige eller Seefeld i Österrike.

Öppna träningsläger: I augusti och november får du möjlighet att följa teamet på träningsläger på Idre Fjäll. På våren åker vi och njuter av den fantastiska naturen i Seefeld.  Vad du önskar få ut av din träning är ofta olika från fall till fall. Det brukar vara företagsanpassat eller om du tillsammans med vänner vill göra något extra. Fråga oss om offert!

Tävlingsresor: Från och med säsongen 2015-2016 har du möjlighet att resa och bo med teamet på SWIX Ski Classics tävlingarna. Vi bildar ett amatörteam som du kan anmäla dig till. Då får du möjlighet att umgås med Pro teamet en dag i veckan innan tävlingen, ställa frågor och testa skidor.

Utbildning och certifiering av skidcoacher: Vill du utbilda dig till skidcoach? I samarbete med Svenska Skidförbundet certifierar SkiProAm skidcoacher.  Om du är tränare i en klubb eller jobbar med hälsa i eget företag har du möjlighet att utbilda dig till skidcoach  hos oss samtidigt som du certifieras av  Svenska Skidförbundet. Kurserna startar i november och april.

Tekniklektioner: På Idre Fjäll finns det fantastiska möjligheter till teknikträning från mitten på november till mitten på april. Boka en skidlektion med SkiProAm, då får du en certifierad skidcoach som kan ge dig det senaste inom teknikutveckling. Lektionen anpassas till din skiderfarenhet och vare sig du är nybörjare eller har åkt Vasaloppet ett antal gånger garanterar vi att du får något extra att ta med dig för att öka din skidglädje.