Utveckling av stakningen


Igår körde jag ett teknikpass med Fredrik Uusitalo som gav en sådär härlig känsla när tekniken sitter och man kan börja jobba vidare på att utveckla den mer.  Att vi tjejer har börjat staka hela vägen i flera av långloppen tror jag inte att det var många som trodde för några år sedan. Men jag tror ändå att vi fortfarande har mycket att jobba på teknikmässigt och en hel del att lära av killarna som ännu ligger lite före i utvecklingen av långloppen. För att kunna staka snabbt ett långlopp är det viktigt att kunna anpassa tekniken till de olika partierna på banan. Den bästa behärskar att staka både där det är brant uppför, länge uppför, kunna spara energi på lätta partier och sedan också kunna staka riktigt snabbt i en spurt vilket sätter stora krav på att tekniken sitter. Att för mig som är ganska ny på det här med långlopp få höra hur killarna tänker, för att sedan fundera vad som passar mig  och hitta en teknik som jag tror tar mig så fort fram som möjligt är väldigt intressant. Vi tjejer har lite andra förutsättningar styrkemässigt i överkroppen än killarna, men jag tror att fler tjejer kommer staka mer under de närmaste åren. Samtidigt anser jag att den bästa åkaren är den som behärskar alla tekniker och är så stark att den kan gå ifrån med fäste uppför och sen också staka riktigt fort på platten. För mig är det en bit kvar dit då jag tycker att det är väldigt svårt att få till tekniken så skidorna sitter när jag kör diagonal länge och börjar bli trött. Men tur att det finns saker att jobba på så att det går att utvecklas.

Imorgon blir det resa ner till Tjeckien och Jizerska som är först ut av fyra helger på rad av långlopp.

britta höjd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *