Prispengar speglar synen på prestation

I veckan fick jag reda på att Blink Classics, en av deltävlingarna i rullskidornas långloppscup har valt att fördela prispengarna på ett väldigt ojämlikt sätt.

Blink är en stor rullskidsfestival i Norge med flera olika lopp där Blink Classic 50/60 är ett av dem. Festivalen brukar locka en hel del åkare, flera av dem är åkare från längdskidslandslag runt om i världen. Med andra ord är detta en stor och känd tävlingsvecka som får mycket uppmärksamhet.

Det sätt det har valt att fördela prispengarna mellan dam och herrklassen  gör att det skiljer 60000 NOK mellan herr och damsegraren.

Det är stora skillnader på varje placering mellan herr och dam klassen, andra platsen ger 40000 NOK till herr och 10000 NOK till dam, tredjeplatsen ger 15000 NOK till herr och 5000 NOK till dam. Även vid spurtpriserna skiljer det mellan klasserna, herrarna kör hem 15000 NOK för ett spurt pris och damerna 5000 NOK. då det är fyra spurtpriser och prispengar till de tre första blir den totala skillnaden mellan klasserna 140000 NOK(Herrklassen 190000 NOK totalt, Damklassen 50000 NOK totalt).

Även förra året var det så här. Då gick en av de åkarna ut och ifrågasatte detta. Det verkar dock inte varit något arrangören tagit till sig och gjort något åt. Ett argument till den skeva fördelningen har varit att deltagarantalet varit så mycket lägre i damklassen.

De har helt rätt i att antalet deltagare i damklassen har varit långt mycket färre än i herrklassen. Men ska det göra segern mindre värd? De bästa damerna lägger ned lika mycket tid och engagemang i sin sport som herrarna. Ska de då inte få samma summa prispengar som herrarna? De som ställer upp och placerar sig i toppen kan inte hjälpa att fler inte kom och ställde upp.

Att från arrangörshåll göra så här stora skillnader mellan dam och herrklassen i prispengar känns inte rätt. Det signalerar att man värdesätter prestationerna väldigt olika. Jag tror att det kan leda till att färre faktiskt ställer upp i tävlingen. Så att dra ned prispengarna i damklassen, och sedan rättfärdiga det genom att skylla på få anmälningar känns fel. Kanske är det så få anmälda i slutändan just därför.

Ett sätt att fördela pengarna utan att värdera prestationer, skulle isåfall vara att dela ut samma prissumma till samma placering i både dam och herrklass. Men reglera antalet som får prispengar utifrån antalet anmälda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Logo TEAM SkiProAm

Boka tid i Idre
TimeCenter


SC Pro Team 2016

Senaste inlägg

Kategorier

Arkivet

Om Ski Pro Am

SkiProAm förmedlar skidglädje.

Boka tid:
0253-31232 eller 0707-262291

Var hittar du oss?

SkiProAm AB
Box 30
790 91 Idre
E-post: info@skiproam.com

Årshjulet

SkiProAm:s årshjul innebär målstyrning och roliga aktiviteter genom året.

Certifiering av skidcoacher

SkiProAm certifierar skidcoacher i samarbete med Svenska Skidförbundet.

En hemsida av Grafix Studio webbdesigner