Nå velger vi lette hjul

I teamet diskuterer vi ofte hvilke hjul vi skal trene på, og vi får vi mange spørsmål fra eksternt hold om det samme.

For langløpsgutta er det selvsagt; de går med 3er-hjul hele året fordi gutta rett og slett er sterkere enn hos. De aller fleste turløpere eller mosjonister ligger nærmest oss jenter i nivå, og vår erfaring vil derfor kunne være nyttig når spørsmålet melder seg: 2er eller 3er?

Om høsten, og spesielt nå som asfalten er tregere og tyngre grunnet fuktighet og kulde, bruker vi stort sett 2er. Vi synes rett og slett at 3er er for tungt til å få ordentlig effekt ut av treningen. Like viktig er det, som Britta påpeker, at vi trenger mer overskudd til de skikkelig harde øktene. 3-er framstår da ofte mer nedbrytende enn oppbyggende. Argumentet til Britta tror jeg mange kan ta med seg når de skal ut på økt: Den totale belastningen skal ikke være hardere enn at du klarer å gjennomføre de tøffe øktene med trøkk. Om høsten kjører mange skiløpere og turløpere adskillig hardere intervaller enn tilfellet er tidligere i sesongoppkjøringen, så tenk på totalbelastningen.

I sommerhalvåret bruker vi skiene omtrent 50-50. Skal vi ha motbakkeintervaller, velger vi stort sett 2-er for å få bedre flyt i teknikken. Er vi litt slitne, velger vi 2-er for ikke å slite for mye. Skal vi gå rene stakeøkter, enten det er intervaller eller langturer, faller valget stort sett på 3-er fordi dette gir mer motstand.

Husk at variasjon i treningen og motstanden på rulleskiene også er overførbart til ski; på snø er heller ikke gliden og motstanden lik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *