Et år uten sykdom – hvordan?

Jeg omgås folk, basiller og sykdom hver enste dag på jobb – jeg kan ikke gjemme meg bort og nekte å delte på møter, unnlate å veilede en elev, bytte kontorplass; Ikke når det er influensatider, ikke når høstforkjølelsen går, ikke når det er magesjau på huset. Aldri. For jobb er jobb.

Kombinasjonen hard trening og full jobb som lærer høres nødvendigvis ikke ut som en drømmesituasjon når det gjelder sykdomsforebygging. Likevel har jeg klart nesten et år uten sykdom.  Jeg tror noe er tilfeldigheter, men jeg er også overbevist om at noe av grunnen handler om noen ekle, men utslagsgivende faktorer  – her erfaringsbaserte og formulert som syv råd:

1. Ikke bli overhysterisk – basiller finnes over alt. Hold deg unna sykdom om du kan i perioden før viktige konkurranser, men husk at bakterier er en naturlig del av både deg og omgivelsene.

2. Skift etter trening – ha alltid med en tørr trøye, sokker og sko i bilen eller sekken – enkel og billig forsikring.

3. Få i deg næring raskt etter økter: en banan, en bar, matpakka og drikke gjør at restitusjonen starter raskere.

4. Ha overskudd når du trener – er du sliten, er det større sjanse for å bli syk.

5. Vask deg på hendene regelmessig, men husk at for god hygiene også dreper den naturlige bakteriefloraen og kan virke mot sin hensikt.

6. Har du sår hals eller kjenner litt på sykdom: bytt ut treninga med en tidlig kveld (=overskudd), og pøs på med c-vitaminer, honning og hvitløk for å forebygge.

7. Smartfish: Jeg kommer ikke utenom å nevne disse produktene (og, ja jeg vet at teamet er sponset av dem, men uansett: de funker!). Bank i bordet, ett år uten sykdom. Etter de fleste økter tar jeg meg en Smartfish, noe som korter ned restitusjonstiden, samtidig som jeg får i meg god og innholdsrik næring raskt.

Så: Hva er ditt tips for å unngå sykdom?

 

3 tankar kring ”Et år uten sykdom – hvordan?

 1. Simen

  Bra post! Skjønner at dette er erfaringsbasert, men jeg syns allikevel at du gjerne kan poste litt referanser på studier eller lignende som viser dokumentasjonen på effekten på kortere restitusjonstid og mindre sykdom – mulig den finns?

  Angående C-vitaminer kan det være greit å vite at effekten i forhold til å unngå sykdom nok er litt overdrevet. I følge studier kan noen, men ikke alle, oppleve noe kortere sykdomsforløp om man tar det. Se gjerne denne:

  http://www.cochrane.org/CD000980/ARI_vitamin-c-for-preventing-and-treating-the-common-cold

  Jeg har også trua på omega 3 (EPA,DHA) smartfish gir, men man bør nok opp i såpass store doser som den lilla gir for ønsket effekt. Men fint med dokumentasjon, så det ikke bare blir ”reklame”

  Svara
  1. Runi

   Hei!
   Det er mange, som holder på med elitesatsning i forskjellige grener, som har de samme erfaringene som vi har. Smartfish er i utgangspunktet et produkt for medisinsk bruk, men man så ganske fort at de som drev med hard trening og konkurranser på höyt nivå også hadde nytte av det. Akkurat nå pågår det en studie på University of Sterling i Scotland der man undersöker Smartfish’s effekt på muskelnebrytning -> restitusjon og sammenligner med andre produkter og placeboprodukter.
   Studien utføres på fotballspillere, men vil være signifikant for fler idretter med tungt muskelarbeide, som for eksempel langrenn. Rapporten beregnes være klar til desember 2015 og vi kommer til å presentere den her på SkiProAm siden. Så hold utkikk! 🙂

   Her er to linker du kan lese så lenge:
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21501117
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=jouris+kb
   Mvh//SkiProAm – Runi Wold

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *