5 tips för att bli en bättre stakare

Utvecklingen i långloppen har gått fort. På bara några år har det utvecklats till att allt mer övergå till rena stal lopp. Den som är en god stakare har goda förutsättningar att stå sig bra. Förutom att eliten har övergått till att i stort sett staka samtliga lopp i Visma Ski Classics, har även många motionärerna också börjat välja att gå med blanka skidor. Så här kommer då 5 tips på hur du kan förbättra din stakförmåga och bli en bättre stakare.

  1. Staka hela passet- Vi blir bra på det vi tränar, så staka mycket. Bestäm dig för att staka ett helt pass oavsett om det kommer branta uppförsbackar. En hel del sitter i våra mentala spärrar, så bevisa dig själv att det går att staka ett helt pass, eller en brant uppförsbacke.
  2. Lägg in några bålstyrkepass/vecka- I stakrörelsen är en stark bål viktigt. För att få ut maximalt med kraft och hålla en god teknik är bålstyrkan avgörande. Bålstyrka kan köras med TRX-band, plankan av olika slag, med pilatesboll och med cirkelträning, typ situps, fällkniv mm.
  3. Filma dig själv- Att se sig själv åka rullskidor/skidor kan ibland vara en aha-upplevelse. Ofta har vi en egen uppfattning om hur det ser ut när vi åker. Så att få se hur det verkligen ser ut på film kan vara väldigt nyttigt. Utifrån det kan du sedan se vad du gör bra och vad du kan förbättra.
  4. Lär dig av andra- För att utveckla sin egen teknik kan det vara stor hjälp att se på andra som är duktiga på stakning. Kolla på filmklipp eller åk med/bakom någon och försök att efterlikna deras rörelser
  5. Kör hårda stakpass- För att utveckla sin stakning ytterligare ett snäpp kan det vara en idé att även köra stakintervaller. Det är när vi pressar oss det lilla extra som kroppen utvecklas. Att staka i hög fart och att orka hålla ihop en god teknik när mjölksyran kommer är viktigt att träna på för att kunna göra det i tävlingssammanhang. Välj den typ av intervaller som passar dej, korta eller långa, eller blanda dem. Jag kör allt ifrån långa drag på uppemot 20 minuter till kortare typer, t.ex. 15sek arbete/15 sek vila.

Kör hårt och våga utmana dig själv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *